Modern Education

File Handling in C

C FILE HANDLING



Ques 1. what is the meaning of the statement ?

FILE *fileptr;

options:
A. fileptr is a integer pointer.
B. fileptr is pointer
C. FILE is a structure , fileptr is a pointer of type FILE.
D. error declaration.


Ques 2. what is the output written in the file samp.txt?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
FILE *fp;
int main()
{
    char str[30]="good";
    fp=fopen("samp.txt", "w");
    fprintf(fp, "%s",str );
    fclose(fp);

    printf("Hello world!\n");
    return 0;
}

options:
A. good
B. compiler error
C. runtime error



Ques 3. what is the value of EOF?

options:
A. none of the below
B. NULL
C. 0
D. -1


Ques 4. what is the meaning of r mode in c file opening?

options:
A. file is opened for read only
B. file is opened for write only
C. file is opened for write/read
D. none of the above


Ques 5. what is the meaning of "a" mode in c file opening?

options:
A. file is opened for read only
B. file is opened for write only
C. file is opened for append mode
D. none of the above


Ques 6. what is correct for about getc in below options?

options:
A. getc() read till EOF or finds error on reading a character.
B. getc() just read a character from standard input
C. getc read a character from a file.
D. none of the above 


Ques 7. why is fseek is used?

options:
A. fseek moves the file ptr to the beginning of the file.
B. fseek moves the file ptr to the end of the file.
C. fseek moves the file ptr to the required location of the file.
D. all of the above.


Ques 8. what are the file opening modes in c?

options:
A. w,r,a, r+, w+
B. only w, r
C. only w, a
D. none of the above.


Ques 9. what fclose() funtion will do in c?

options:
A. it closes the stream and all the structure associated with it.
B. it exits the program 
C. It exits from the fucntion
D. none of the above


Ques 10. what is the output for the below code?
#include < stdio.h>
#include < stdlib.h>

FILE *fp;
int main()
{
    char str[30]="good";
    int data = 456;
    fp=fopen("samp.txt", "w");

    fprintf(fp, "%s = %d",str,data );
    fclose(fp);

    return 0;
}


options:
A. 456 = good
B. good = 456
C. compiler error
D. runtime error



Answers

1. C 2. A 3. D 4. A 5. C 6. A 7. D 8. A 9. A 10. B

Variables in Depth

C Variables



Ques 1. what is the scope of var1 and var2?

int var1;
fun()
{
	int var2;
}

options:
A. The scope of var2 is accessible through out the file and var1 is accessible only inside the fun.
B. The scope of var1 is accessible through out the file and var2 is accessible only inside the fun.
C. The scope of var1 and var2 are accessible only inside the fun().
D. The scope of var1 and var2 are accessible through out the file.


Ques 2. what is the life and scope of var1 and var2?

int var1;
fun()
{
	static int var2;
}

options:
A.  The life and scope of var1 and var2 are through out the file.
B.  The life and scope of var1 and var2 are only in fun().
C.  The life and scope of var1 is through out the file. The scope of var2 is inside the fun() and life exists till the
    program running.
D.  none of these


Ques 3. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int v=7;
int main()
{
    int v=v;
    if(v==7)
    printf("value of v = 7\n");
    else
    printf("value of v is garbage\n");
    return 0;
}

options:
A. value of v = 7
B. value of v is garbage
C. compiler error
D. runtime error


Ques 4. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
extern int sum;
int main()
{
    int a,b;
    a=3, b=5;
    sum+=a+b;
    printf("%d ", sum);
    return 0;
}

options:
A. 8 
B. 20
C. 0
D. compiler error


Ques 5. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
extern int var = 0;
int main()
{
    if(var!=0)
        printf("\n var is not 0");
    else
        printf("\n var is 0");
    return 0;
}
options:
A. var is 0
B. var is not 0
C. compiler error
D. runtime error


Ques 6. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    {
      int avg=0;
    }
    if(avg==0)
        printf("\n avg = %d",avg);
    return 0;
}
options:
A. avg =0
B. Compiler error
C. runtime error
D. none of these


Ques 7. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int a=2,b=3;
int main()
{
    float m=33.4;
    {
      int p=33;
      m=m+b;
    }
    printf("%f ", m);

    p=p+b;
    printf(" p= %d",p);
    return 0;
}

options:
A. runtime error
B. Compiler error
C. 36.4 36
D. 36.4  3



Ques 8. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int a=2,b=3;
int main()
{
    float m=33.4;
    {
      int p=33;
      m=m+b;
      b=p+b;
    }
    printf("%2.2f ", m);
    printf(" p= %d",b);
    return 0;
}

options:
A. 36.4 36
B. compiler error
C. runtime error
D. 33.4 3



Ques 9. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int x=035, y=0x15;
int main()
{
    printf("x=%d y=%d ", x,y);
    return 0;
}

options:
A. 35 21
B. 35 15
C. 29 21
D. none of these


Ques 10. which variable has highest scope?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int x=35;

void fun()
{
   int y =33;
}
int z=33;
int main()
{
    int p=3;
    return 0;
}

options:
A. y
B. z
C. p
D. x



Ques 11. what is the valid variables in the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int 2x = 35;

int main()
{
    int mm_2 = 35;
    int _ = 6;

    return 0;
}

options:
A. 2x and mm_2
B. mm_2 _
C. 2x and _
D. mm_2 and _


Ques 12. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int *p ;

int main()
{
    int *q=NULL;
    if(p=q)
        printf(" equal\n");
    else
        printf(" not equal\n");

    return 0;
}

options:
A. equal
B. not equal
C. compiler error
D. runtime error


Ques 13. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int *p ;

int main()
{
    int *q=NULL;
    if(p==q)
        printf(" equal\n");
    else
        printf(" not equal\n");

    return 0;
}


options:
A. not equal
B. equal
C. runtime error
D. none of these


Ques 14. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int *p ;
void fun(int *m)
{
 *m=*m+5;
 printf("m = %d ",*m);
}

int main()
{
    int s=23;
    int *q=&s;
    fun(q);
    printf("q = %d", *q);
    return 0;
}

options:
A. 28 28
B. run time error
C. compiler error
D. 28 23


Ques 15. what is the output for the below code?
int p =43;
char q ='d';

int main()
{
    printf("%d", q);
    printf(" %0.2f", p);
    return 0;
}
options:
A. 100 0.00
B. d 43
C. compiler error 
D. none of these



Answers

1. B 2. C 3. B 4. D 5. A 6. B 7. B 8. A 9. C 10. D 11. D 12. C 13. B 14. A 15. A

String Q & A

String Q-A



Ques 1. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
void ustrcpy(char *d, char *s);

int main()
{
   char name1[15] ="hello";
   char name2[15] ="ptinstitute.in";
   ustrcpy(name1, name2);
   printf("\n %s", name2);

   return 0;
}

void ustrcpy(char *d, char *s)
{
    d=s;
}
options:
A. ptinstitute.in
B. compiler error
C. runtime error
D. not print anything



Ques 2. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
void ustrcat(char d[], char s[]);

int main()
{
    char name1[15] = "good";
    char name2[15] ="ptinstitute.in";
    ustrcat(name1, name2);
    printf("\n %s", name1);
    return 0;
}

void ustrcat(char d[], char s[])
{
    int len1, len2,i;
    len1=strlen(d);
    len2=strlen(s);
    for(i=len1; i

Ques 3. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    char name1[] = {'g', 'o', 'o', 'd'};
    char name2[] ="ptinstitute.in";

    printf("\n %d %d", sizeof(name1), sizeof(name2));
    printf(" %d", sizeof(name1[1]));
    return 0;
}

options:
A. 5 15 1 
B. compiler error 
C. 5 14 3
D. 4 15 1


Ques 4. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
void ustrcpy(char *, char *);

int main()
{
    char name1[15];
    char name2[] ="ptinstitute.in";
    ustrcpy(name1, name2);
    printf("\n name1 = %s", name1);
    printf(" name2 = %s", name2);
    return 0;
}

void  ustrcpy(char *d, char *s)
{
    int i;
    for(i=0; i

Ques 5. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    char name1[] = {'g', 'o', 'o', 'd','j','k'};
    char name2[] ="ptinstitute.in";

    int ii[]={2,3,4,5,6,7,8};

    printf("\n %d %d", sizeof(name1), sizeof(name2));
    printf(" %d", sizeof(&name1));

    return 0;
}

options:
A. 7 15 4
B. compiler error 
C. 4 4 4
D. 6 15 4


Ques 6. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
char *str;
void fun(char *s);

int main()
{
    strcpy(str, "ptinstitute.in");
    fun(str);
    printf("\n %s",str);
    return 0;
}

void fun(char *s)
{
    printf(" %s",s);
}

options:
A. compiler error
B. runtime error
C. ptinstitute.in ptinstitute.in
D. ptinstitute.in


Ques 7. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
void fun(char *s);
int main()
{
    char *s1 = "hello";
    char *s2= "good";

    while(s1!= s2)
    fun(s1);

    return 0;
}

void fun(char *s)
{
    printf("\n %s",s);
}

options:
A. compiler error
B. Infinite loop
C. hello
D. good


Ques 8. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    char *s1 = "hello";
    char *s2 = "good";
    printf("\n %d", s2-s1);
    return 0;
}

options:
A. 6
B. 111
C. o
D. compiler error


Ques 9. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    char s1[] = "welcome";

    char *s2=s1;
    s2 =s2[1] -s2[3];
    printf("\n %s",s2);

    return 0;
}

options:
A. runtime error
B. compiler error
C. 2
D. lcome


Ques 10. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    char s1[] = "welcome";

    printf("\n %s %s",&s1[1], &s2[2]);

    return 0;
}

options:
A. run time error
B. elcome lcome
C. compiler error
D. welcome welcome
  

Ques 11. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    char s1[] = "welcome";
    printf("\n %c %c %c",*(s1+1), s1[2], 3[s1]);
    return 0;
}

options:
A. compiler error
B. e l c
C. runtime error
D. elcome lcome come


Ques 12. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    char s1[] = "welcome";
    printf("\n %s %s", s1+3, s1+s1[1]-s1[6]);
    return 0;
}


options:
A. welcome welcome
B. come welcome
C. compiler error
D. runtime error


Ques 13. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    char s1[1][1][2][4] = {'w', 'e', 'l', 'c', 'o', 'm', 'e', '

Ques 13. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
char s1[1][1][2][4] = {'w', 'e', 'l', 'c', 'o', 'm', 'e', '\0'};
printf("\n %s ", ***s1);
return 0;
}
options:
A. welcome
B. compiler error
C. runtime error
D. welcom
'}; printf("\n %s ", ***s1); return 0; } options: A. welcome B. compiler error C. runtime error D. welcom

Ques 14. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>
int main()
{
    int i=0;
    int len;
    char *s1 = "welcome";
    char *p;

    p=(char *)malloc(10);
    len=strlen(s1);

    do{
        p[i] = s1[++i];
    }
    while(i

Ques 15. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

char * changecase(char *s2)
{
    char *t= (char *)malloc(15);
    int i;

    for(i=0; i<15; i++)
    {
        if(s2[i] >= 65 && s2[i]<97)
            t[i]=s2[i]+32;
        else
            t[i]=s2[i];
    }
    t[i]=0;
    return t;
}

int main()
{
    char *s1 = "PTINSTITUTE.IN";
    char *t=changecase(s1);
    printf("\n %s", t);
    return 0;
}

options:
A. PTINSTITUTE.IN
B. ptinstitute.in
C. compiler error
D. runtime error


Ques 16. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
void swap(int *p, int *q)
{
    int  t=*p;
    *p=*q;
    *q=t;
}

int main()
{
    int p=33, q=55;
    swap(&p,&q);

    printf("\n%d, %d", p, q);
    return 0;
}

options:
A. 33 55
B. 55 33
C. compiler error
D. runtime error



Answers

1. A 2. B 3. D 4. A 5. D 6. B 7. B 8. A 9. A 10. C 11. B 12. B 13. A 14. B 15. B 16. B

Structure and Union

Structure and Union


Ques 1. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

typedef struct str{
char * name[2]={"welcome", "good"};
int x=333;
float y=98.878;
char * name;
}p;

int main()
{
    p s1;

    printf("\n %s", s1.name[0]);
    printf(" %d", s1.x);

    return 0;
}

options:
A. welcome 333
B. good 333
C. Compile time error
D. ruin time error



Ques 2. what is the output for the following c program ?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

typedef struct str{
static int x;
float y;
}pstr;

int main()
{
    pstr p;
    p.x=32;
    p.y=22;
    printf("\n %d", p.x);
    printf("\n %f", p.y);

    return 0;
}

options:
A. compile time error
B. 32 22
C. run time error
D. 22 32


Ques 3. what is the output for the below program?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

union un{
int x;
float y =3434;
}uvar;

int main()
{
    uvar.x=0x33ff;

    printf("\n %x", uvar.x);
    printf("\n %f", uvar.y);

    return 0;
}

options:
A. 0x33ff, 3434
B. compile time error
C. 0x33ff 0.000
D. run time error


Ques 4. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

union un{
int x;
char y ;
char z;
}uvar;

int main()
{
    uvar.x=0x3334;
    uvar.y = 'A';
    printf("\n %x", uvar.x);
    printf("\n %c", uvar.y);
    printf("\n %c", uvar.z);

    return 0;
}
options:
A. 0x3334 A,A
B. 0X0A0A A,A
C. 0X3341 95 95
D. 0X3341 A A 


Ques 5. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

union un{
int x;
char y ;
char z;
}uvar;

int main()
{
    printf("\n %d", sizeof(uvar));
    return 0;
}

options:
A. 6
B. 4
C. 8
D. 10


Ques 6. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
struct st{
    int y;
union un{
int x;
char m ;
char z;
}unvar;
};
int main()
{
    struct st svar;

    svar.unvar.x=0x1244;
    svar.y=0x4567;

    printf("\n 0x%x", svar.y);
    printf("\n 0x%x", svar.unvar.x);
    printf("\n %c", svar.unvar.m);
    printf("\n 0x%x", svar.unvar.z);
    return 0;
}

options:
A. compiler error
B. runtime error
C. 0x4567 0x4567 g 67
D. 0x4567 0x1244 D 0x44


Ques 7. what is the output ?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

struct st{
    int y;
union un{
int x;
char m ;
char z;
}unvar;
};
int main()
{
    struct st svar;

    printf("\n %d %d", sizeof(struct st), sizeof(union un));
    return 0;
}


options:
A. compile time error
B. 8 4
C. 8 6
D. 4 4


Ques 8. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

struct st{
    int y[4];
union un{
double x;
long m ;
char z[8];
}unvar;
};
int main()
{
    struct st svar;

 printf("\n 0x%x 0x%x", sizeof(struct st), sizeof(union un));

    return 0;
}
options:
A. compile time error
B. 0x18 0x18
C. 0x18 0x8
D. runtime error



Ques 9. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
typedef struct st {

    float average;
    struct st ptr;
}svar;
int main()
{
    svar sv;
    sv.average=99.44;
    sv.ptr=sv;
    printf("\n %f", sv.ptr.average);

    return 0;
}

options:
A. copile time error
B. run time error
C. 99.44
D. 99.00


Ques 10. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
typedef struct st {

    float average;
    char y;
}svar;
int main()
{
    svar s1, s2;
    s1.average=99.44;
    s2.average=99.44;
    if(s1==s2)
    printf("\n %d", s1.average);
    printf("\n struct var compare");
    return 0;
}

options:
A. 99
B. struct var compare
C. 99.44
D. compile time error


Ques 11. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
union un {

    char arr[4];
    int avg;
}u1;
int main()
{

    u1.avg=0;
    u1.arr[2]='F';
    u1.arr[3]='E';
    printf("\n %s", u1.arr);


    return 0;
}

options:
A. 0FE
B. nothing is printed
C. Compile time error
D. Garbage characters


Ques 12. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
union un {

    char arr1[7];
    char arr2[7];    
}u1;
int main()
{
    strcpy(u1.arr1, "good");
    strcpy(u1.arr1, u1.arr2);
    u1.arr2[4]='b';
    printf("\n %s", u1.arr1);
    printf(" %s", u1.arr2);

    return 0;
}

options:
A. good goodb
B. compile time error
C. good bgood
D. run time error


Ques 13. If the system is little endian what is the output ?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

union un {

    char arr1[2];
    short svar;
}u1;
int main()
{
    u1.svar=0x4567;
    printf("\n 0x%x", u1.svar);
    printf(" 0x%x 0x%x", u1.arr1[0], u1.arr1[1]);

    return 0;
}


options:
A. 0x4567 0x67 0x45
B. 0x4567 0x45 0x67
C. runtime error
D. 0x4567 g E


Ques 14. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
union un {
    int x;
    short svar;
}u1;
int main()
{
    register int i=0;
    u1.x=0x4;
    u1.svar = 0x2;
    for(i=0; i<5; i++)
    u1.svar /= 0x2*i;
    printf("\n 0x%x", u1.svar);

    return 0;
}

options:
A. runtime error
B. compile time error
C. 0
D. 0.5


Ques 15. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
struct st {

    int m,n,p;
}svar= {3, 5, 8};
int main()
{
    svar.m+=2;
    svar.n+=2;
    svar.p+=2;

    printf("\n %d %d %d ", svar.m, svar.n, svar.p);
    return 0;
}

options:
A. 3 5 8
B. runtime error
C. 5 7 10 
D. Compile error



Answers

1. C 2. A 3. B 4. D 5. B 6. D 7. B 8. C 9. C 10. D 11. B 12. A 13. A 14. A 15. C

Macro Pre-processor

Macro PreProcessor


Ques 1. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>

#define min(x, y) x < y? x : y
int main()
{
    int x=2, y=33, z;
    z=min(x, y);

    printf("\n min= %d", z);
    return 0;
}

options:
A. 2
B. 33
C. compile time error
D. run time error



Ques 2. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>

#define BIT

int main()
{
    #ifdef BIT
        printf("\n BIT ");
    #elif
        printf("\n BYTE);
    #else
        printf("\n word);
    #endif

    return 0;
}

options:
A. BIT
B. BYTE
C. word
D. compile time error


Ques 3. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>

#define BYTE

#if BIT
    #define BIT 1
#else
    #define BYTE 8
#endif


int main()
{
    printf("\n BIT = %d" ,BIT);
    
    return 0;
}

options:
A. 1
B. 8
C. runtime error
D. Compile time error


Ques 4. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#define xy(x,y) x##y

int main()
{
    printf("\n XY = %d" ,xy(2,3));
    return 0;
}


options:
A. 2
B. 3
C. 23
D. compile time error


Ques 5. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>

#define M 3

#if M
    printf("\n ptinstitute.in");
#else
    printf("\n welcome");
#endif

int main()
{
    return 0;
}

options:
A. Compile time error
B. ptinstitute.in
C. welcome
D. run time error


Ques 6. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#define MAX(a,b)  a>b?a:b

int main()
{
    int a=2,b=3,c=4,d=6,z;

    z=MAX(a+b, c+d);
    printf("\n z=%d",z);

    return 0;
}

options:
A. 5
B. 10
C. 4
D. 6


Ques 7. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>

#define setbit(x,bitno)  x=(x | (1<<bitno))

int main()
{
    int a=0x3;

    setbit(a, 3);
    printf("\n a=%x",a);

    return 0;
}

options:
A. b
B. 11
C. 31
D. compile time error


Ques 8. what is the output ?
#include <stdio.h>

#define resetbit(x,bitno)  x=(x & ~(1<<bitno))

int main()
{
    int a=0x1f;

    resetbit(a, 2);
    printf("\n a=%x",a);

    return 0;
}
options:
A. compile time error
B. 2f
C. 1f
D. 1b



Ques 9. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#define togglebit(x,bitno)  x=(x ^ (1<<bitno))

int main()
{
    int a=0x1b;

    togglebit(a, 2);
    printf("\n a=%x",a);

    return 0;
}

options:
A. 1c
B. 1b
C. 1f
D. 1d


Ques 10. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#define cube(x) x*x*x

int main()
{
  int x=3;
  x = 9/cube(x);
  printf("%d", x);
  return 0;
}

options:
A. 0
B. 27
C. 0.333
D. compile time error


Ques 11. what is the output?

#include <stdio.h>
#define compute(x) x*x+3  x++
int main()
{
  int x=3;
  x = compute(x);
  printf("%d", x);
  return 0;
}

options:
A. 13
B. 12
C. Compile time error
D. run time error


Ques 12. what is the output?
#include <stdio.h>
# define getch  "%s Good morning "
int main()
{
   printf(getch, getch);
   return 0;
}

options:
A. %s Good morning %s Good morning 
B. run time error
C. Compile time error
D. %s Good morning Good morning 


Ques 13. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#define ABC 10
#define ABC 22

int main()
{
  printf("%d ",ABC);
  #define ABC 33
  printf("%d ",ABC);

  return 0;
}

options:
A. Compile time error
B. 10 33
C. 22 33
D. run time error


Ques 14. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#define len(len,gth) len##gth
int main()
{
   int length = 100, breadth=4,a;
   a=len(len, gth)* breadth;
   printf("%d", a);
   return 0;
}
options:
A. 400
B. compile time error
C. run time error
D. 25


Ques 15. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#define abc(x,y) x+y * x-y
int main()
{
   int a;
   a=abc(3,4);
   printf("%d", a);
   return 0;
}

options:
A. 11
B. -7
C. -1
D. 17



Answers

1. A 2. A 3. C 4. C 5. A 6. B 7. A 8. D 9. C 10. B 11. C 12. D 13. C 14. A 15. A

Array I

Array I


Ques 1. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
   char *arr[4]={"hello", "good", "bad", "yes" };
    char *chptr;
    chptr=arr;
    chptr++;

    printf("\n chptr = %s", *chptr);

    return 0;
}

options:
A. good
B. hello
C. bad
D. run time error


Ques 2. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{

    char *arr[4]={"hello", "good", "bad", "yes" };
    char **chptr;
    chptr=arr;
    *chptr++;

    printf("\n chptr = %s", chptr[1]);
    return 0;

}
options:
A. hello
B. bad
C. good
D. run time error



Ques 3. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    int iarr[5] = {2,3,4,5,6};

    printf("\n chptr = %d  %d", *(iarr+1) , *(*(&iarr)+1));
    return 0;
}

options:
A. 3 2
B. 2 2
C. 3 3
D. compile time error



Ques 4. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    int inum[5] = {2,3,4,5,6};

    printf("\n chptr = %d  %d", sizeof(inum), sizeof(inum[0]));
    return 0;
}

options:
A. 4 4
B. 20 4
C. 20 20
D. compile time error



Ques 5. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
    int s[5] = {32,23,43,52,16};
    int *p=(&s+1);
    p-- ;

    printf("\n chptr = %d  ", *p);
    return 0;
}

options:
A. 16
B. 32
C. 23
D. compile time error


Ques 6. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

void fun(int ar[])
{
    printf("%d\n", ar[4]);
}

int main()
{
    int ar[5] = {32,23,43,52,16};

    fun(ar);
    return 0;
}

options:
A. 16
B. 32
C. 43
D. compile time error


Ques 7. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

void fun(int ar[])
{
    printf("%d\n", ar[2]);
}

int main()
{
    int ar[5] = {32,23,43,52,16};
    fun(ar[2]);
    return 0;
}

options:
A. 43 
B. 16 
C. 52
D. run time error


Ques 8. what is the output for the below program?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

void fun(int arr[])
{
    printf("%d\n", arr[3]);
}

int main()
{
    int numarr[5] = {2,3,4,15,23,4,6};
    fun(&numarr[1]);
    return 0;
}

options:
A. 15 
B. compiler error
C. 23
D. 15


Ques 9. what is the output for the below code?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

void fun(int arr[])
{
    int k;
    if(k=1)
     printf("%d\n", arr[0]);
    else
     printf("%d\n", arr[3]);

}

int main()
{
    int narr[5] = {2,3,4,15,23,4,6};
    fun(narr);
    return 0;
}

options:
A. 15
B. 2
C. 4
D. compiler error


Ques 10. what is the output for the below code?
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
    int x,y,z,e,f;
    int *narr[5] = {&x,&y,&z,&e,&f};
    int marr[2][2] ={5,6,7,8} ;

    narr[1] = 1000;

    printf("%d %d  \n", narr[1],marr[1][1]);
    return 0;

}
options:
A. compile time error
B. run time error
C. 1000 8
D. 6 



Answers

1. D 2. B 3. C 4. B 5. A 6. A 7. D 8. C 9. B 10. C

C Loops & Control – I

 

C Loops & Control - I



Ques. 1: What will be the output result of below code?

#include 
 
int main()
{
    int i = 2048;
    for (; i; i >>= 1)
        printf("Embedded system training");
    return 0;
}
How many times Embedded system training will appear
A. 11
B. 12
C. code will not compile.
D. infinite loop.



Ques. 2: What will be the output result of below code?

#include 
int main()
{
    int i = 10;
    switch (i)
    {
        case '10': printf("Professional");
                break;
        case '11': printf("Training");
                break;
        default: printf("Institute");
    }
    return 0;
}

A. Professional  
B. Training
C. Institute
D. Compile time error.



Ques. 3: consider following code, what is the output?

#include
int add(){
printf("don't add here ");
return 0;
}

int main()
{
       int i=1024;
       if (add(i))
       {
       i=9;
       }else
       {
       i=12;
       }
       printf("%d",i);

       return 0;
}

A. don't add here 9
B. don't add here 12
C. error while compile
D. 12



Ques. 4: find the output

#include
main()
{
    int check=0;
    if (check);
    else
    {
         printf("Hello PTI");
    }
    printf(" see you soon.\n");
}

A. Hello PTI see you soon.
B. else without a previous if
C. see you soon
D. none of above



Ques. 5: find the output

#include
main()
{
    int check=0;
    if (check);
    {

    }
    else
    {
         printf("Hello PTI");
    }
    printf(" see you soon.\n");
}

A. Hello PTI see you soon.
B. else without a previous if
C. see you soon
D. none of above



Ques 6: What is the output?
 
#include  
#define DISP(i, limit) do \ 
                        { \ 
                            if (i++ < limit) \ 
                            { \ 
                                printf("PTinstitute\n"); \ 
                                continue; \ 
                            } \ 
                        }while(0) 
  
int main() 
{ 
    int i = 0; 
    DISP(i, 3); 
    return 0; 
} 

A. 0
B. PTinstitute
C. 3
D. Compile time error


Ques 7. what is the output?

#include 
int main()
{
    int i = 4;
    switch (i)
    {
        case 1+0: printf("PTI");
                break;
        case 2+2: printf("Good");
                break;
        default: printf("Test");
    }
    return 0;
}

A.  PTI
B.  Good
C.  Test
D.  none of the above



Ques 8: find the outpout?

#include 
#define TRUE 1
#define FALSE 0

int main()
{
    int i = 3;

    switch (i & 1)
    {
        case FALSE: printf("FALSE");
                break;
        case TRUE: printf("TRUE");
                break;
        default: printf("Default");
    }
    return 0;
}

A. TRUE
B. FALSE
C. Default
D. None of the above



Ques 9: find the outpout?

#include 

enum num{FALSE, TRUE };

int main()
{
    int i = 3;

    switch (i & 1)
    {
        case FALSE: printf("FALSE");
                break;
        case TRUE: printf("TRUE");
                break;
        default: printf("Default");
    }
    return 0;
}

A. Default
B. FALSE
C. TRUE
D. None of the above




Ques 10: find the outpout?

#include 
int main()
{
    int m;
    if (printf("0"))
        m = 3;
    else
        m = 5;
    printf("%d", m);

    return 0;
}

Options:

A. 05
B. 03
C. 5
D. Compile time error


Ques 11: find the outpout?

#include
int main()
{
   int k;
   for (k = 5; k!=0; k--)
     printf("n = %d", k--);
   return 0;
}

Options:
A. n = 5 n= 3 n=1 
B. n= 5, n= 4, n= 3 n=2 n=1
C. Infinite loop
D. 5 4 3 2 1


Ques 12: find the outpout?

#include 
int main()
{
    int g = 4, num = 8;
    do {
        num /= g;
    } while(g--);

    printf ("%d \n", num);
    return 0;
}

options:
A. 1
B. 0
C. Runtime error
D. Compile time error

Ques 13: find the outpout?

#include 
int main()
{
    int g = 4, num = 8, true=1;
    do {
        num = num / g;
        true --;
    } while(true);

    printf ("%d \n", num);
    return 0;
}

options:
A. 1
B. 0
C. 2
D. Compile time error


Ques 14: find the outpout?

#include 
int main()
{
    int h = 4, y= 8;
    if(y/h==2)
        printf("\n h=2");
    else
        printf("\n h!=2");

    return 0;
}
options:
A. h=2
B. h!=2
C. Compiletime error
D. none of the above


Ques 15: find the outpout?

#include 
int main()
{
    int m = 1;
    if(m)
        {
            m--;
            printf("\n %d ", m);
            if(!m)
                printf("%d ",m );
            else
                printf("%d ",m);
        }
    else
        printf("\n h!=2");

    return 0;
}

options:
A. 1 1
B. 0 0
C. Compiletime error
D. 1 0

Answers

1. B 2. C 3. B 4. A 5. D 6. B 7. B 8. A 9. C 10. B 11. C 12. C 13. C 14. A 15. B

 

Pointer Test I


Pointer Test I

 


Ques. 1: If a variable is a pointer to a structure, then what is the operator to
     access data members of the structure through the pointer variable?

A. dot operator(.)	 
B. address operator(&)
C. indirection operator(*)	
D. -> operator


Ques. 2: What will be the output result of below code?

#include
main()
{
    float x = 13.442;
    int *w = x;
    printf("%d",*w);
}

A. 10	                        
B. 10.2
C. error: incompatible type	
D. no output



Ques. 3: The operator used to access the value of variable at address stored in a pointer variable is?

A. indirection operator(*)
B. address operator(&)
C. dot operator(.)	
D. logical And operator(&&)



Ques. 4: What will be the output of following code assuming that array begins at location 1002?

#include
main()
{
    int m[5] = {5, 6,7, 8, 9};
    int *s = m;
    printf("%d\t%d\t%d\t%d\t",*s,0[m],m,s);
}
A. error	
B. 5 5 1002 1002
C. 5 0 1002 0	
D. 5 5 0 1002



Ques. 5: What will be the output of following code?

#include 
int iarr[] = {1,2,3};
main()
{
    int *qptr; 
    qptr = iarr;
    qptr = qptr+3;
    printf("%d",*qptr);
} 
A. error
B. 3
C. 2
D. garbage value



Ques. 6: What is the output of below code?

#include 
void main()
{
    int const *ptr = 5;
    printf("%d", ++(*ptr));
}
A. error	
B. 5
C. 6	
D. print address of p



Ques 7: What will be the output of following code?

#include
main()
{
    struct std
    {
        int a = 3;
        char str[] = "hello";
    };
    struct std *ptr;
    printf("%d", ptr->x);
    printf("%s", ptr->name);
} 

A. 3 hello
B. garbage value
C. error in declaration of pointer to structure.
D. error because of initializing variables in structure declaration



Ques. 8: What will be the output of following code?

#include 
main()
{
    register a = 5;
    char b[] = "welcome";
    printf("%s %d", b, a);
}
A. error
B. welcome 5
C. welcome
D. none of the above



Ques. 9: What is the size of char on 32-bit machine?
A. 1
B. 2
C. 4
D. 8

Ques. 10: Is the NULL pointer same as an uninitialised pointer?
A. Yes	
B. No



Ques.11: Which of the statement is correct about the code?

int add(int, int);
int (*p)(int, int);
p = add;

A. p is a pointer to a function add which return integer
B. p is a function which return integer pointer
C. p is a function similar to add function
D. none of the above



Ques. 12: What will be the output of following code?

#include 
int fun(int *m,int *n)
{
    *m = *m+*n;
    *n = *m-*n;
    *m = *m-*n;
}

main()
{
    int a = 10,b = 20;
    fun(&a,&b);
    printf("a= %d b = %d\n", a, b);
}
A. x=10 y=20	B. x=20 y=10
C. 20 10	D. error



ques 13: What will be the output of the C program?

#include
int main(){
	   int g = 435;
	char *mptr;
	mptr = (char *)&g;
	printf("%d ",*mptr);
	return 0;
}
A. -77
B. Run Time Error 
C. Garbage value
D. Compile Time Error


ques 14: What will be the output of the C program?

#include
int main(){
	int h = 3;
	int *m;
	int **p;
	m = &h;
	p = &m;
	p++;
	printf("%d ",**p);
	return 0;
}
A. Garbage value
B. Compilation Error 
C. Run time error
D. Linker Error



Ques. 15. What will be the output of the C program?

#include
int main(){
    int a = 24;
	int *b;
	b = &a;
	b++;
	printf("%d ",*b);
}

A. Linker Error 
B. Run time error 
C. Compilation Error 
D. Garbage value 


Ques 16. What will be the output of the C program?

#include
#include
int main(){
	char *str = "welcome";
	char b[22];
	strcpy(b, "ptinstitute");
	printf("\n%s %s",str, b);
	return 0;
}

A. welcome ptinstitute 
B. Run time error 
C. Compilation Error 
D. Garbage value 



Ques 17. What will be the output of the following C program?

#include
#include
int main(){
	char *str1 = "hello";
	char str2[22];
	*str1 = "world";
	printf("\n%s %s",str1, str2);
	return 0;
}
A. Linker Error
B. Run time error
C. Compilation Error
D. Garbage value



Ques 18. What will be the output of the C program?

#include
int main()
{
	char *str = "welcometoworld";
	printf(str + 4);
	return 0;
}
A. ometoworld
B. metoworld
C. welc
D. welco



Ques 19. What will be the output of the C program?

#include
int main()
{
	char *qptr = "goodmorning";
	printf("%c\n",*&*qptr);
	return 0;
}
A. Address of g
B. Compilation Error 
C. g
D. Run time error



Ques 20. What will be the output of the C program?

#include
#include
int main(){
	register y = 23;
	int  *q;
	q = &y;
	printf("%u",q);
	return 0;
}
A. Address of a
B. Run time error 
C. Garbage value
D. Compile time error



Answers

1. D. -> operator 2. C. error: incompatible type 3. A. indirection operator(*) 4. B. 5 5 1002 1002 5. D. garbage value 6. A. error // incrementing the const pointer data *ptr is not allowed 7. D. error because of initializing variables in structure declaration 8. B. welcome 5 9. A. 1 10. B. No // NULL pointer pointing to address 0x0, uninitialised pointer pointing to some unknown location. 11. A. p is a pointer to a function add which return integer 12. B. x=20 y=10 13. A. -77 14. C. Run time error // p is pointer to m, m is a pointer to h. on incrementing the p , //it will points to some garbage value, so it is a runtime error. 15. D. Garbage value // b is pointer variable pionting to variable a. on incrementing b // it points to other location which is not initialised hence gives garbage value. 16. A. welcome ptinstitute 17. C. Compilation Error // str1 is a ponter to character variable, it can be initialised only at declaration. 18. A. ometoworld 19. C. g 20. D. Compile time error // y is a register variable, q is requesting the register address.

Test 1

 

Test I


Ques 1 : What is the output of the below program.
main() 
{ 
    int m=33,n=21; 
    m=m++ + n++; 
    n= ++m + ++n; 
    printf("%d %d",m,n);
}
Options:
(A) 55 78 
(B) 57 80
(C) 58 79
(D) 60 78

Ques 2 : What will be output for program below mentioned:

main() 
{ 
 int s=5; 
	printf("%d,%d,%d",s,s<<3,s>>1);
}

Options:
(A) 5,40,2 
(B) 5,38,3
(C) 4,44,3
(D) 5,40,4



Ques 3 : For the below program what is the correct answer?

main ()
{
 	int m, n, p;
	 m = 2;
	 n =4*(m++);
	 p =3*(++m);
}

Options:
(A) n = 8, p = 12. 
(B) m = 7, p = 13.
(C) n = 9, p = 12.
(D) m = 8, n = 8.



Ques 4 : How many iterations the below loop will run
main()
{
	int k;
	k=0;
	do
	{
		k--;
		printf("%d",k);
		++k;
	}
	while(k>=0);
}

Options:
(A) 77
(B) Infinite 
(C) Compilation Error
(D) 0



Ques 5 : what would be the output if ch = 'D' ?

switch(ch)
{
	case 'D' : printf("Wonder");
	case 'S' : printf("Good");
	case 'R' : printf("Welcome");
	break;
}

Options:
(A) Wonder
(B) WonderGood
(C) WonderGoodWelcome
(D) None of the above



Ques 6 :  x,y,z are integer variables with values 2,4,6 respectively. 
 What is the result of the below expression:   
 !((x+y)>(z+10))

Options:
(A) 1 
(B) 4
(C) 12
(D) 0



Ques 7 : For the below program, How many times "www.ptinstitute.in" printed?

main ()
{
      int e, r;
      for (e=5, r=1; e ==4, r < 10; e --, r++)
		printf("\n www.ptinstitute.in");
}

Options:
(A) 5
(B) compilation error 
(C) 9 
(D) None of the above



Ques 8 : What value will be printed for the program below.

main()
{
	 int f,m,h;
	f=21;
	m=32;
	h=printf("%d",f) + ++m;
	printf("%d",h);
}

Options:
(A) 2133 
(B) 2032
(C) 2135
(D) Compilation Error



9 : How many times the below loop will get executed?
main()
{
	int s;
	for(s=9;s;s=s-4)
	{
		printf("\n%d",s);
	}
}

Options:
(A) 2
(B) 3
(C) Error
(D) Infinite 



Ques 10 : What is the result printed for the below statement if x=12
printf("%d %d",x, !x--);

Options:
(A) 11 0  
(B) 12 12
(C) 12 0
(D) 0 12



Ques 11 : What shall be the output

main()
{
	int e;
	e = 13;
	if(e == 21 || 20)
	{
		printf("Correct");
	}
	else
	{
		printf("Wrong");
	}
}

Options:
(A) Correct 
(B) Worng
(C) Compiler Error
(D) Run time Error



Ques 12 : What is the output for the below program?

main()
{
	if(22,0,23)
	{
		printf("True");
	}
	else
	{
		printf("False");
	}
}

Options:
(A) True  
(B) False
(C) Syntax Error
(D) Compiler Error



Ques 13 : What shall be the output for the below code?

main()
{
	int g, h, *p, *q`;
	g = 10;
	h = 10;
	p = &g;
	q = &h;
	if(p == q)
	{
		printf("one");
	}
	else
	{
		printf("zero");
	}
}

Options:
(A) one
(B) zero   
(C) Compiler Error
(D) Syntax Error



Ques 14 : How many times the for loop will get executed in the below program?

main()
{
	int a;
	for(a=12, a=8; a>=0; a--)
	{
		printf("\n %d", a);
	}
}

Options:
(A) 1
(B) 8
(C) 9  
(D) Syntax Error



Ques 15 : How many iterations main()  will be called?

main()
{
	printf("\n Main function is Called ");
	main();
}

Options:
(A) 100
(B) 1000
(C) 1
(D) Infinite 



Ques 16 : What shall be the output for the program below if the base address of array is 0x2300.

main()
{
	int arr[] = { 5,4,7,8,9 };
	int w,*q ;
	q = arr;
	for(w = 0; w<=4 ; w++)
	{
		printf("\n 0x%x", *q++);
	}
}

Options:
(A) 5 4 7 8 9 
(B) 4 5 8 9
(C) 0x2300 0x2301 0x2302 0x2303
(D) 0x2301 0x2302 0x2303 0x2304


Ques 17 : Which of the following program structure/component/statement is not a concept for implementation of modularization ?

Options:
(A) DLL
(B) Functions
(C) type casting  



Ques 18 : What will be output for the below program?

#include
int main()
{
	 	int i = 340;
	char *q;
	q = (char *)&i;
	printf("%d",*q);

	return 0;
}

Options:
(A) 1
(B) 340
(C) 84 
(D) Syntax Error



Ques 19 : What will be output when you will execute following c  code?

#include
{
	char str[10]="The American King";
	printf("%s", str);
	return 0;
}

Options:
(A) The Americ  
(B) The
(C) Syntax error
(D) None of the aboce


Ques 20 : What is the output result of the below c program?

#include "stdio.h"
int main()
{
	int _ = 3;
	int __ = 13;
	int ___;
	___ = _ + __;
	printf("%i", ___);

}

Options:
(A) 3
(B) 13
(C) 16  
(D) Compilation Error

 

Answers

1. (A) 55 78 2. (A) 5,40,2 3. (A) n = 8, p = 12. 4. (B) Infinite 5. (C) WonderGoodWelcome 6. (A) 1 7. (C) 9 8. (C) 2135 9. (D) Infinite 10. (A) 11 0 11. (A) Correct 12. (A) True 13. (B) zero 14. (C) 9 15. (D) Infinite 16. (A) 5 4 7 8 9 17. (C) type casting 18. (C) 84 19. (A) The Americ 20. (C) 16

Structure Pointer

Pointer Variable can also Store the Address of the Structure Variable. Pointer to Array of Structure stores the Base address of the Structure array.

2.1 Write a program to store 1 student information using a structure pointer concept without using array.

MEMORY MAPPING:
1)initially it allocates size of the structure.
2)firstly it allocates 10 memory locations for my name=”priyanka”
3)next it allocates 35 memory locations for mailid,for both age and roll_num it allocates each of 4 byte
for below program i got addressess will be as follow(note address will be changing at each compilation and depending on different PC’s.

/*name=priyanka->0xbf946424
mailid=priyankamn522@gmail.com->0xbf94642e
roll_num=65->0xbf946454
age=22->0xbf946458*/

#include<stdio.h>
#include<string.h>//adding inbuilt for string
library(particularly strcpy)
struct student//structure definition along with tag name
{
char name[10],mailid[35];
int roll_num,age;
};
int main()
{
struct student a,*ptr;//declaration of structure pointer variable
ptr=&a;//pointer variable stores the address of structur variable.
strcpy(ptr->name,”priyanka”);
strcpy(ptr->mailid,”priyankamn522@gmail.com”);
ptr->roll_num=65;
ptr->age=22;
printf(“name=%s->%p\n mailid=%s->%p\n roll_num=%d->%p\n age=
%d->%p\n”,ptr->name,ptr->name,ptr->mailid,ptr->mailid,ptr-
>roll_num,&ptr->roll_num,ptr->age,&ptr->age);
/*printing the one student information using pointers*/
}

2.2 write a program using structure pointer to store 5 students
information without using array.

MEMORY MAPPING:

1st student
name->0xbfd4d7d8
age->0xbfd4d808
rollno->0xbfd4d80c
mailid ->0xbfd4d7e2
marks->0xbfd4d810

2nd student
name ->0xbfd4d814
age ->0xbfd4d844
rollno ->0xbfd4d848
mailid ->0xbfd4d81e
marks ->0xbfd4d84c

3rd student
name ->0xbfd4d850
age ->0xbfd4d880
rollno ->0xbfd4d884
mailid ->0xbfd4d85a
marks ->0xbfd4d888

4th student
name ->0xbfd4d88c
age ->0xbfd4d8bc
rollno ->0xbfd4d8c0
mailid ->0xbfd4d896
marks ->0xbfd4d8c4

5th student
name ->0xbfd4d8c8
age ->0xbfd4d8f8
rollno ->0xbfd4d8fc
mailid ->0xbfd4d8d2
marks ->0xbfd4d900 */

#include<stdio.h>
struct student//structure defination along with data type
declaration of the members
char name[10],mailid[35];
int age,rollno,marks;
int main()
struct student a[10],*ptr;//declaration of structure array along with structure pointer int i;
for(i=0;i<5;i++)//for loop for scannning students information by using pointer concept
{
ptr=&a[i];
printf(“enter the %d student
information:name,age,rollno,mailid,marks\n”,i+1); scanf(“%s %d %d %s %d”,ptr->name,&ptr->age,&ptr >rollno,ptr->mailid,&ptr->marks); ptr++;//for next student information storage location
}
for(i=0;i<5;i++)//for loop for printing the 5 student information using structue pointers and structure array concept
{
ptr=&a[i];
printf(“student %d information is\n name=%s-%p age=%d-
%p rollno=%d-%p mailid=%s-%p marks=%d-%p\n”,i+1,ptr->name,ptr-
>name,ptr->age,&ptr->age,ptr->rollno,&ptr->rollno,ptr-
>mailid,ptr->mailid,ptr->marks,&ptr->marks);
ptr++;//next student information address
}
}

2.3 write a program using structure pointer to store 5 students
information without using array.

MEMORY MAP:

according to my user input
name =priya=0xbf9f84d4
rollno =65=0xbf9f84e0
age =22=0xbf9f84e4
marks =79=0xbf9f84e8
———————————-
name =rita=0xbf9f84ec
rollno =87=0xbf9f84f8
age =23=0xbf9f84fc
marks =67=0xbf9f8500
———————————-
name =sony=0xbf9f8504
rollno =21=0xbf9f8510
age =21=0xbf9f8514
marks =78=0xbf9f8518
———————————-
name =sheela =0xbf9f851c
rollno =71 =0xbf9f8528
age =21 =0xbf9f852c
marks =48 =0xbf9f8530
———————————-
name =smitha =0xbf9f8534
rollno =81 =0xbf9f8540
age =21 =0xbf9f8544
marks =78 =0xbf9f8548
———————————-*/

#include<stdio.h>
struct student//structure defination along with the datatype
declaration of the members
{
char name[10];
int rollno,age,marks;
};
int main()
{
struct student a,b,c,d,e,*p1,*p2,*p3,*p4,*p5;//structure variable declaration along with the structure pointer declaration
p1=&a,p2=&b,p3=&c,p4=&d,p5=&e; printf(“enter the student 1 information name,rollno,age,marks\n”);

//user input of 5 students information one by one using pointer
scanf(“%s %d %d %d”,p1->name,&p1->rollno,&p1->age,&p1- >marks);

printf(“enter the student 2 information name,rollno,age,marks\n”); scanf(“%s %d %d %d”,p2->name,&p2->rollno,&p2->age,&p2- >marks);

printf(“enter the student 3 information name,rollno,age,marks\n”); scanf(“%s %d %d %d”,p3->name,&p3->rollno,&p3->age,&p3- >marks);

printf(“enter the student 4 information name,rollno,age,marks\n”); scanf(“%s %d %d %d”,p4->name,&p4->rollno,&p4->age,&p4- >marks);

printf(“enter the student 5 information name,rollno,age,marks\n”); scanf(“%s %d %d %d”,p5->name,&p5 >rollno,&p5->age,&p5- >marks); 

//printing the five students information using structure pointers:

printf(“the first student information is\n name=%s-%p rollno=%d-%p age=%d-%p marks=%d-%p\n”,p1->name,p1->name,p1- >rollno,&p1->rollno,p1->age,&p1->age,p1->marks,&p1->marks);

printf(“the second student information is\n name=%s-%p rollno=%d-%p age=%d-%p marks=%d-%p\n”,p2->name,p2->name,p2- >rollno,&p2->rollno,p2->age,&p2->age,p2->marks,&p2->marks);

printf(“the third student information is\n name=%s-%prollno=%d-%p age=%d-%p marks=%d-%p\n”,p3->name,p3->name,p3->rollno,&p3->rollno,p3->age,&p3->age,p3->marks,&p3->marks);

printf(“the fourth student information is\n name=%s-%p rollno=%d-%p age=%d-%p marks=%d-%p\n”,p4->name,p4->name,p4- >rollno,&p4->rollno,p4->age,&p4->age,p4->marks,&p4->marks);

printf(“the fifth student information is\n name=%s-%p rollno=%d-%p age=%d-%p marks=%d-%p\n”,p5->name,p5->name,p5- >rollno,&p5->rollno,p5->age,&p5->age,p5->marks,&p5->marks);
}

En-Query

Your Name*
Subject*
Phone Number*
Email Address*

Message*